Hoofdstuk 3 of 3
In uitvoering

Voorbeelden TPACK (gratis)

Voorbeelden TPACK

Enkele toepassingen:

 

1: Vogels

De leerkracht beslist dat leerlingen in groepjes van 3 of 4 allemaal samen 3 vogels bespreken. Zij dienen de karakteristieken op te zoeken, maar moeten ook bevindingen delen met de klasgenoten. Hiervoor beslist de leerkracht PowerPoint of Sway te gebruiken.

Het jaar erna beslist de leerkracht het anders te doen. Er wordt geschakeld naar demonstratie om wat tijd te besparen. Hiervoor worden vogels (opgezet, prenten, …) meegebracht. Ook hier zou PowerPoint gebruikt kunnen worden.

 

2: Verkeer

De school ligt in een erg drukke en zelfs gevaarlijke omgeving. Met de kinderen de straat op trekken en zo de regel van rechts en het zebrapad uitleggen is geen optie.

Er wordt dus beslist om te demonstreren. Hiervoor blijkt een Legopaneel met kleine wagentjes, fietsers en voetgangers een veilig en duidelijk initiatief.

 

3: ruimtelijk inzicht

Steevast erg moeilijk voor sommige leerlingen om het voor-, zij- en bovenaanzicht in te zien van 3D-vormen. Enkele Legoblokjes zijn een relatieve goedkope oplossingen om deze vormen te visualiseren. Maar ook om leerlingen er zelf te laten bouwen. Je kan dus in 2 richtingen werken. Van vorm naar papier en omgekeerd.

 

We bestuderen de mogelijkheden van de ingesloten lezer in Word (online) die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor dyslectici, maar ook erg interessant is voor zinsontleding, leerlingen die geen Nederlands spreken of bij het aanleren van andere talen.

Ook Flipgrid kan interessant zijn voor de lessen Frans, taal, Engels of Nederlands.

Bekijk zeker bovenstaande video voor meer inzichten.